'Wonen in eigen streek'-decreet aangevochten voor Grondwettelijk Hof


Vastgoedvennootschap Fremoluc en de Franstalige organisatie Association de promotion des Droits Humains et des Minorités slepen het ‘Wonen in eigen streek’-decreet (WIES) van de Vlaamse regering voor het Grondwettelijk Hof. Dat melden Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “We gaan WIES voluit verdedigen, want we willen een dam opwerpen tegen de sociale verdringing”, klinkt het bij beide ministers.

Het WIES-decreet geeft lokale besturen van gemeenten met hoge woonprijzen de mogelijkheid om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Het decreet geldt specifiek voor de 95 Vlaamse gemeenten met de hoogste woonprijzen. Dankzij het decreet kan het lokaal bestuur het geheel of een deel van het grondaandeel voor zijn rekening nemen, waardoor de koper een beperkter deel uit eigen zak moet betalen.

‘Juridisch robuust’

Volgens Fremoluc bevoordeelt de nieuwe regeling de middenklasse en schendt het de regels rond staatssteun . De Association de promotion des Droits Humains et des Minorités, dat banden heeft met Défi, meent dan weer dat inwoners van aanpalende Brusselse of Waalse gemeenten niet kunnen meegenieten van de regeling.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2013 al een eerdere versie van het decreet. De ministers maken zich sterk dat het nieuwe decreet “juridisch robuust” is en op enkele belangrijke punten verschilt van het oude decreet. Zo is het decreet toegespitst op de 95 gemeenten waar de woonprijzen het hoogst liggen en gaat het om een voorrangsbeleid op basis van objectieve criteria, bedoeld om het recht op wonen te vrijwaren voor minder kapitaalkrachtige mensen die een band hebben met de gemeente, klinkt het.

Vol vertrouwen procedure tegemoet kijken

“Wij gaan het decreet bij het Grondwettelijk Hof verdedigen voor de leerkrachten, het verplegend personeel, de agenten en al die andere mensen die in hun eigen gemeente geen woning meer kunnen kopen”, stelt Weyts. “WIES kan hen een duwtje in de rug geven, zodat zij hun welverdiende plaats in eigen streek wel kunnen houden.”

“We laten het invoeren van ‘Wonen in eigen streek’ niet doorkruisen door een clubje Franstaligen, en kijken dan ook vol vertrouwen de procedure bij het Grondwettelijk Hof tegemoet”, vult Diependaele aan. “Eigendomsverwerving zit in het Vlaamse DNA en is een prioriteit van het Vlaamse woonbeleid. Met WIES dragen we hier aan bij, en zorgen we ervoor dat onze jeugd een woning kan verwerven in de eigen streek.”

Of ‘Wonen in eigen streek’ standhoudt, zullen we ten vroegste over een jaar weten, verwachten de betrokkenen.

Meest Recente Posts

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Indien u vragen hebt (over uw eigendom, over een eigendom die in onze portefeuille zit,...), stel ze en wij geven u zo spoedig mogelijk een antwoord.

Contacteer ons