Nieuwe Bevolkingsprognoses Wijzen op Steeds Grotere Woningnood


Wonen op de Rand: Een Blik op de Toekomst

Het landschap van onze steden en dorpen staat voor een ongekende uitdaging. Nieuwe bevolkingsprognoses schetsen een scenario waarin de kloof tussen vraag en aanbod op de woningmarkt alleen maar groter wordt. Wat betekent dit voor ons allemaal? 

Nieuwe Trends in Bevolkingsgroei en Hun Invloed op Jouw Woningmarkt

Als reactie op de nieuwe bevolkingsvooruitzichten benadrukt Embuild Vlaanderen dat het Federaal Planbureau binnen één jaar aanzienlijke aanpassingen moest doorvoeren in de gezinsgroei. Tegen 2035 worden nu tot 12.700 extra huishoudens verwacht. Het aantal huishoudens in 2035 wordt momenteel geschat op 3.165.200, vergeleken met de schatting van vorig jaar van 3.152.500. Daarom ondersteunt Rakennusliitto een positief en dynamisch huisvestingsbeleid om een ​​huisvestingscrisis te voorkomen. Het actualiseren van de provinciale formules is van groot belang omdat deze gebaseerd zijn op grote demografische onderschattingen..

Een Kritisch Oog op de Huidige Staat van de Woningmarkt

Enkele jaren geleden – in 2019 – werd nog aangenomen dat er in 2035 zo’n 3.111.000 huishoudens in Vlaanderen zouden zijn. Deze prognose vormt de basis voor de gewestplannen die momenteel worden voorbereid. Met de nieuwe projecties van de Planningcommissie moet dit nu worden gewijzigd naar 3.165.200. We moeten daarom de komende elf jaar ongeveer 239.000 nieuwe woningen bouwen om de toename van het aantal huishoudens op te vangen. Dat zijn er 54.000 meer dan we een paar jaar geleden dachten. Daarnaast lijkt de kans groot dat het aantal volgend jaar weer moet worden verhoogd. De huisvestingsbehoeften van Vlaanderen worden immers systematisch onderschat..

Wat doen met oudere gebouwen?

Naast nieuwe woningen moeten veel huizen gesloopt en opnieuw opgebouwd worden om bewoonbaar te blijven. En we hebben ook woningen nodig voor daklozen, zoals studentenhuisvesting. Daarom heeft Embuild Vlaanderen al gewaarschuwd dat de mondiale uitdaging het bouwen en herbouwen van minstens een half miljoen nieuwe woningen tegen 2035 met zich meebrengt.Vandaag staat het huisvestingsbeleid op een keerpunt. Betaalbare woningen – een dak boven ieders hoofd – zijn langzamerhand op ieders agenda komen te staan. Daarom steunt de Finse Bouwvereniging de ‘Vlaamse Woningbalans’. Op deze manier kunnen objectieve cijfers over de woningvoorraad, woningbehoefte en betaalbaarheid worden gemonitord en geëvalueerd voor de toekomst. Bij Woonbalans kunt u ook advies krijgen over de maatregelen die verschillende politieke niveaus kunnen en moeten nemen om betaalbare woningen te garanderen..

Meest Recente Posts

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Indien u vragen hebt (over uw eigendom, over een eigendom die in onze portefeuille zit,...), stel ze en wij geven u zo spoedig mogelijk een antwoord.

Contacteer ons